Condusul unei Masini pe Timp de Iarna

Vremea de iarnă, fie că este vorba de zăpadă, lapoviță sau gheață, poate crea condiții de condus incredibil de periculoase, în special dacă ai căutat să închiriezi o mașină în București și nu cunoști foarte bine mașina. Incidentele legate de vremea de iarnă au dus la 374 de decese și la aproximativ 25.000 de coliziuni cu răni în 2020. Este important să vă pregătiți dumneavoastră și mașina pentru condusul pe timp de iarna.

Condu încet. Pe o suprafață alunecoasă sau acoperită cu zăpadă, este mai dificil să virați sau să opriți mașina. De fapt, au fost raportate 119.000 de accidente pe vreme de iarnă în 2020. Măriți distanța dintre masina dumneavoastră și mașina din față, astfel încât să aveți timp suficient să vă opriți pentru traficul din sens opus.

Nu mergeți în spatele unui plug de zăpadă. Plugurile de zăpadă merg încet, se întorc încet, se opresc frecvent, traversează benzile și părăsesc drumul în mod regulat. Păstrați o distanță adecvată în spatele unui plug de zăpadă dacă vă aflați în spatele unuia și aveți grijă dacă îl depășiți.

Ce trebuie să faci în caz de urgențe

Păstrați-vă atenția asupra dumneavoastră, asupra pasagerilor, a mașinii și a împrejurimilor dumneavoastră dacă sunteți oprit sau blocat în zăpadă.

Nu exagerați și rămâneți aproape de mașină.

Faceți-vă automobilul vizibil. Marcați antena sau ferestrele cu marcaje luminoase când lumina din interior a mașinii este aprinsă.

Otrăvirea cu monoxid de carbon trebuie evitată. Asigurați-vă că orice zăpadă este curățată de pe țeava de eșapament și operați mașina doar ocazional - suficient de mult pentru a rămâne cald. Evitați să lăsați mașina în funcțiune pentru o perioadă lungă de timp într-o zonă închisă sau cu geamurile în jos.

Presiunea de umflare a anvelopelor scade odată cu temperatura exterioară. După cum se menționează în manualul mașinii și pe o etichetă de pe tocul ușii șoferului, asigurați-vă că fiecare anvelopă este umflată la nivelul sugerat de producător. Nu umpleți niciodată anvelopele până la presiunea recomandată asupra anvelopei. Această cifră reprezintă presiunea maximă pe care o poate suporta anvelopa, nu presiunea ideală pentru mașina dumneavoastră.

Când devine vremea din exterior mai rece, bateria devine și ea mai rece. Motoarele pe benzină și diesel necesită mai multă încărcare a bateriei pentru a porni în climate mai reci, iar gama de mașini electrice și hibrid-electrice poate fi afectată. Verificați de către un profesionist bateria, sistemul de încărcare, curelele și orice alte elemente care ar putea avea nevoie să fie reparate sau înlocuite.

Distribuie acest articol in social media